Ce e vishing, tehnica prin care ING Bank avertizează că poți fi furat

0

ING Bank a lansat un avertisment extrem de important pentru utilizatori. E vorba de o înșelătorie cărora mulți le pot cădea victime.

ING Bank a început săptămâna cu un avertisment. „Probabil ai auzit si tu de «metoda telefonului» sau «metoda accidentului» prin care oamenii sunt inselati cu sume substantiale de bani. Aceasta metoda a evoluat si in domeniul bancar”, a transmis banca. „Escrocii incearca sa obtina date financiare sau confidentiale, parole si coduri de acces pentru a-ti sustrage ulterior bani din conturile tale”.

Ceea ce susține ING Bank e că tehnica vishingului a prins destul de bine. Am scris despre asta când erau apeluri de la numere necunoscute. Vishing, adică voice phishing, presupune că ești contactat telefonic de către persoane care pretind a fi din partea autoritățiilor, companiilor sau, în acest caz, instituțiilor bancare. Scopul e să le oferi acces la diverse conturi sau chiar la computer. Obiectivul e să acceseze contul din care pot fi retrase sume de bani.

ING Bank susține și că în rândul clienților săi n-au fost cazuri de vishing. Mesajul a fost însă transmis ca acțiune de informare. O statistică precisă nu există, asta și pentru că oamenii pot, de jenă, să nu recunoască așa ceva. Dar dată fiind frecvența e clar că funcționează.

Ce e vishing și care-s pașii prin care ești înșelat

Cum ziceam mai sus, la explicația pe scurt despre ce e vishing, totul începe cu un apel telefonic. Important e să nu crezi ce spune, că se poate da drept orice reprezentant – autorități, companii, chiar și persoane. Escrocii folosesc, de regulă, informații disponibile online – colectate de pe Facebook sau Google și alte platforme sociale.

Odată ce un utilizator astfel apelat cade în plasa escrocilor, câteva obiective sunt: să obțină date de autentificare, acces la computer, să instaleze software periculos sau să te pună să suni la…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.