Ce e SAR și cum știi cât de periculoase sunt radiațiile telefoanelor

0

Producătorii de telefoane mobile sunt obligați prin lege să facă publică valoarea SAR specifică dispozitivelor de comunicații înainte să le poată comercializa. Valoarea respectivă spune însă doar o parte din povestea pe care trebuie să o ai în vedere.

Dacă ar fi să existe o corelare între o anumită formă de cancer și utilizarea intensă a telefoanelor mobile, aceea ar fi corelată cu siguranță cu valoarea SAR. În altă ordine de idei însă, nu există niciun studiu până la această oră care să ateste aceste lucru, în cazul oamenilor. În urmă cu aproximativ un an, un studiu publicat de NIH a corelat radiațiile de la mobile cu apariția tumorilor cancerigene la șoareci masculi.

Chiar și atunci însă, circumstanțele în care s-a realizat testul nu atestă la niciun nivel că s-ar putea aplica același mecanism și la oameni. Ca referință, sensibilitatea la radiații electromagnetice variază foarte mult de la un organism la altul. Un copil mic este de cel puțin două ori mai sensibil decât un adult la același volum de radiații.

Cu alte cuvinte, situația este una complicată, iar dacă vrei să te sperii de o valoare SAR mare, este alegerea ta. Că ar fi bine să vorbești mai puțin la telefon știm cu toții. Că am bănuit că ar exista beneficii legate de sănătate dacă nu am sta toată ziua cu telefonul la ureche, din nou, nu reprezintă o noutate majoră. Din păcate, este puțin probabil să-ți schimbi comportamentul în privința utilizării smartphone-ului, doar pentru că te radiază un pic.

Ce poți face în schimb, este să ai încredere că autoritățile care au stabilit valorile SAR de referință nu le-au stabilit arbitrar. Pornind de la acele valori, când te uiți pe specificațiile următorului tău telefon, să arunci o privire și pe cifra cu pricina. Dacă este foarte aproape de valoarea maximă admisă, poate începi să cochetezi cu alt model. Acesta este…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.