Cauzele dezastrului din sportul românesc. Rechizitoriu în cinci puncte | Alte sporturi, Sport | Libertatea.ro Cauzele dezastrului din sportul românesc

0

Această stare de fapt se datorează în principal, în opinia lui Mihai Rusu, chiar celor care au fost puși să păstoreacă sportul românesc după Revoluția din 1989. Analistul sportiv stabilit în Germania a făcut un rechizitoriu în cinci puncte pentru a stabili cauzele acestui ”dezastru” național.

”Cauzele involuției sportului românesc sunt cinci. În primul rând, monopolizarea sportului de către federații de drept privat și politizarea lui prin cluburi sportive municipale, școli sportive sau cluburi private. Astfel federațiile sunt sponsorizate și controlate prin aceste structuri care sunt făcute pentru menținerea puterii, a avantajelor și a controlului financiar. Din acest motiv se îndepărtează baza, adică cluburile de federație și pentru că banii din sponsorizări, proveniți de la forurile internaționale sau din drepturile TV ajung cu greu la membrii afiliați”, a declarat, pentru Libertatea, Rusu.

Cauzele dezastrului din sportul românesc. Sportivi, ”bunuri de performanță”

Fosta ”voce” de la Europa Liberă a adăugat: ”Punctul doi se referă la militarizarea sportului. Sunt federații, precum cea de tenis, care au fost conduse de un general, Ilie Năstase, sau un colonel, George Cosac. Din ce știu eu militarii conduc dictaturi nu domenii sociale în democrații libere europene. În plus, în marea majoritate a statelor europene nu există sport civil și sport militar”.

 Ultimele trei puncte se referă la sportivi. ”Punctul 3: folosirea sportivilor de către federații ca niște ”bunuri de performanță”. Așa a apărut și dopajul, la haltere, de exemplu, unde 19 sportivi au fost suspendați de federația internațională. Urmează discriminarea sportivilor de către federații. Din acest motiv s-a ajuns ca sportivi de valoare să plece în alte țări. În fine, punctul 5 se referă la respingerea sportivilor de la participarea și luarea de decizii în cadrul federațiilor, atunci când pe…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.