Cât de greu se făceau computerele Apple în America

0

„Proiectat de Apple în California. Asamblat în China”, asta scrie pe toate produsele Apple din prezent. Dar nu asta a fost cazul și în trecut. Cum era producția computerelor Apple în SUA și de ce s-a renunțat la fabrica din California?

Steve Jobs, co-fondatorul Apple, avea o fascinație cu Henry Ford și cu abilitatea acestuia de a produce și asambla mașinării în SUA, în Detroit, dar și de Sony care era capabilă să producă produse bune la ea acasă, în Japonia. Eforturile sale de a replica reușita celor două companii în California au fost eșecuri.

În 1983, Jobs a supervizat construcția unei fabrici Apple, unde noile Macintosh urmau să fie produse, în San Francisco, foarte aproape de sediul Apple. Jurnaliștilor, care au vizatat fabrica, li s-a zis că tehnologia este așa de avansată că munca în fabrică ar reprezenta doar 2% din costul de realizare al unui computer Macintosh.

„Japonezii erau văzuți ca niște vrăjitori ai manufacturii. Ideea era să creezi o fabrică care livrează la timp și fără părți defecte”, și-a adus aminte Randy Battat care s-a alăturat Apple în calitate de inginer electric și a supervizat producția primelor modele de computere portabile.

Fabrica Apple din San Francisco s-a închis după doar opt ani

Jean-Louis Gassee, care fusese promovat recent drept președinte al diviziei de produse al Apple, a vizitat fabrica la câțiva ani distanță după ce a fost îndepărtat Jobs de la companie și ceea ce a găsit nu i-a plăcut și era departe de ceea ce visa Steve Jobs.

În 1990, la doar doi kilometri distanță de unde construise fabrica pentru Mac, Steve Jobs a pus bazele unui al hub de manufactură de 10 milioane de dolari pentru calculatoarele Next Inc. Însă, la fel ca în cazul Macintosh, nu a reușit să producă în cantități atât de mari, încât producția în Silicon Valley să se susțină.

Într-un final, fabrica Apple a fost închisă…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.