Când vom vedea mașini autonome pe străzile din Europa?

0

Mașinile autonome promit să reducă numărul de accidente și să crească eficiența transportului. Totuși, cum vom putea vedea implementate în realitate astfel de mașini?

Înainte să-ți răspund la întrebarea din tilu trebuie să-ți vorbesc despre 5G pentru că este o tehnologie fără care nu am putea avea mașini care să se conducă singure.

5G-ul promite multe lucruri, dar utilizările sale se pot împărți în trei segmente concrete: enhanced mobile broadband, comunicări cu latență foarte scăzută și comunicare machine 2 machine.

Prima se referă la transferul de date și viteza de internet. Practic, cu 5G ai putea ajunge să ai viteză de fribă optică, fără fire, doar wireless. Asta înseamnă că vei putea descărca filme, jocuri și ce vrei tu extrem de rapid.

Al doilea segment se referă la mașinile autonome, aplicații critice precum cele din sănătate (operații de la distanță) sau automatizări din industrie unde contează ca latența să fie foarte scăzută, nu neapărat să aibă viteză extraordinară.

Al treilea segment se referă la tipul de comunicare dintre mașinării, senzori și echipamente, care se traduce în Smart City. 5G este necesar penru ca smart city-ul să existe.

Cum ar trebui să arate autostrada digitală în Europa

Să revenim la mașini și la latența scăzută. În primul rând, automatizarea mașinilor se împarte pe 5 niveluri (0-fără automatizări și 5 automatizare completă). Noi ne aflăm azi între nivelul 2 și nivelul 3. Adică avem cruise control, asistare la parcare și urmează să avem, la nivel general, un sistem de autopilot pentru autostradă și transport public, fără șofer (există deja așa ceva în Estonia). Aceste lucruri sunt posibile cu sistemele tradiționale 4G și +4,5G Plus, însă pentru a ajunge la nivelul 5 vom avea nevoie de 5G. Totuși, tehnologia în sine nu este îndeajuns pentru a putea a avea mașini care se conduc…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.