Ambițiile nucleare ale lui Nicolae Ceaușescu. Fostul dictator își dorea centrale după modelul Cernobîl

0

Nicolae Ceaușescu avea ambiții nucleare mari și ar fi vrut să ofere românilor energie multă și ieftină, după cum susțin istoricii. Numai că planurile sale au rămas doar pe hârtie.

Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, avea ambiții nucleare mari și ar fi vrut construirea mai multor centrale nucleare pe teritoriul României, după modelul Cernobîl. Scopul era obținerea independenței energetice și asigurarea consumului de energie din surse interne.

Mai exista, însă, și un obiectiv ascuns. Există mulți istorici care cred că planul secret era dezvoltarea unei arme atomice. În mai 1989, Ceaușescu declara că România este capabilă din punct de vedere tehnic să fabrice arma nucleară. Câteva luni mai târziu, însă, cuplul prezidențial era ucis, iar regimul comunist a căzut. Odată cu el, a fost suspendat și programul secret.

Ambițiile nucleare ale lui Ceaușescu

România dorea centrale nucleare, dar nu prea avea tehnologie în acest sens. Iar Ceaușescu dorea mai degrabă să fure, decât să cumpere. Rămâne în istorie conversația pe care fostul dictator a avut-o cu Ion Mihai Pacepa.

„Nu este doar moral, dar este și mult mai ieftin să furi de la capitaliști, decât să cumperi de la ei”, i-ar fi spus Ceaușescu lui Pacepa. Iar planurile nucleare au început să fie puse, încet-încet, pe hârtie.

Ceaușescu își pusese mari speranțe în proiectul „Dunărea”, care presupunea furtul tehnologiei de fabricare a apei grele, element esențial pentru dezvoltarea armelor nucleare. Odată obținute aceste arme, ele ar fi urmat să fie apoi vândute statelor teroriste. Dictatorului i-a venit ideea de a construi o fabrică de apă grea la Scornicești, satul sau natal.

Un alt proiect era fabrică de polistiren „proiectată de oamenii de știință de la ICECHIM”, unde șefă era chiar Elena Ceaușescu. Acolo s-ar fi dorit folosirea tehnologiei franceze, iar Pacepa fusese însărcinat încă dn 1967 să fure…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.