Airbus A380, avionul gigant care s-a dovedit prea mare pentru lume

0

Îndrăgit de pasageri dar nesusținut de companiile de zbor, Airbus va înceta în 2021 producția modelului A380, cel mai mare avion de pasageri din lume.

A380 a fost conceput în 1994, ca răspuns la modelul 747 al companiei Boeing. Prima versiune a avionului a decolat în 2005, de la Toulouse și a fost folosită la nivel comercial pentru prima dată în Octombrie 2007, de Singapore Airlines, pentru un zbor între Singapore și Sydney.

Numărul uriaș de locuri disponibile la bordul avionului a fost văzut ca o soluție pentru rezolvarea problemei traficului aerian aglomerat în cazul marilor aeroporturi precum Heathrow din Londra, JFK din New York și Chicago O’Hare.

Aparatul de zbor a fost întotdeauna considerat unul dificil, atât din punct de vedre ingineresc, cât și aeronautic și logistic, în primul rând din cauza mărimii acestuia. Avionul cu două nivele are o lungime de peste 70 de metri, și aproape 80 de metri de la o aripă la alta. Este compus din patru milioane de piese și are 220 de ferestre în cabină. În configurația clasică, poate transporta peste 500 de pasageri iar unele modele pot transporta chiar și peste 800 de călători odată.

Cel mai mare client dar și cel mai important susținător al modelului A380 este compania de zbor Emirates. Aceasta a comandat de-a lungul timpului mai mult de 160 de bucăți și a numit modelul „magnet de pasageri”.

Începuturi neprielnice

De la început, A380 a avut atât dificultăți tehnice, cât și comerciale. Când pasagerii s-au îmbarcat în primul zbor cu un A380 în 2007, criza financiară care urma să afecteze lumea deja se vedea la linia orizontului. Astfel, unii clienți s-au răzgândit în privința achiziționării avionului gigant și s-au gândit că nu ar fi fost o investiție bună în acea perioadă. Au început astfel anulările comenzilor.

Avionul nu a devenit popular în țări cu trafic aerian semnificativ. Nicio companie…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.