Adevărul despre câți bani îți trebuie în România ca să trăiești bine

0

Pe fondul discuțiilor despre salariul minim în România, și o posibilă creștere a lui, probabil că te întrebi de câți bani ai nevoie, cu adevărat, în România. Din fericire, un studiu local are câteva răspunsuri de care poți ține cont.

Studiul a fost denumit „Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României” și a calculat de câți bani ai nevoie în România ca să poți spune că trăiești decent. Studiul a fost publicat de Cartel Alfa și a fost realizat de Ștefan Guga, Syndex, Adina Mihăilescu, ICCV, și Marcel Spatari, Syndex.

În introducerea acestuia se menționează unul dintre scopuri: „ Acesta poate servi drept instrument în elaborarea politicilor sociale și de salarizare ale autorităților publice și oferă o bază solidă de fundamentare a negocierilor colective”.

Conform studiului, structura coșului minim de consum pentru un trai decent rezultată din cercetare cuprinde 11 capitole: (1) alimentație, (2) îmbrăcăminte și încălțăminte, (3) locuință, (4) dotarea locuinței, (5) cheltuieli cu locuința, (6) produse de uz casnic și igienă personală, (7) servicii, (8) educație și cultură, (9) sănătate, (10) recreere și vacanță, (11) fondul de economii al familiei.

În total, aceste capitole conțin un număr de 226 de itemi.

Altfel, traiul minim decent a fost definit ca situația în care nevoile biologice și sociale generale la un moment dat sunt acoperite.

De câți bani ai nevoie în România ca: familie (mai mică sau mai mare) și persoană singură

Banii care aduc bunăstarea unei familii de referință din România.

Bine, după toate aceste date, câți bani îți trebuie ca să trăiești decent în România? Studiul arată că, în urma cercetării realizate în perioada iulie–septembrie 2018, pe baza prețurilor colectate în perioada 10-14 septembrie 2018, s-a stabilit că valoarea coșului de consum…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.