A spus adio patinajului artistic cu al şaptelea titlu european. Povestea lui Javier Fernandez, de la orele de patinaj ale surorii sale, la statutul de #1 în sporturile de iarnă în Penisula Iberică şi „Superman” al Spaniei: „Este ca şi cum Messi s-ar fi născut în Indonezia”

0

Javier Fernandez şi-a încheiat cariera în patinajul artistic de performanţă, în weekend, după ce a câştigat al şaptelea titlu de campion european, în proba masculină. Spaniolul are doar 27 de ani şi, pe plan european a impus o dominaţie fără pereche în vreo altă disciplină, Fernandez fiind neînvins la Campionatul European începând cu 2013, timp de şapte ediţii.

Când Javier Fernandez s-a calificat pentru ediţia din 2010 a Jocurilor Olimpice, madrilenul reînnoda seria reprezentărilor iberice la competiţia supremă întreruptă în 1956. Apoi, în 2018, cu un bronz, devenea primul medaliat olimpic al Spaniei în patinajul artistic. Datorită lui, patinajul artistic a luat amploare în Spania, astfel încât, la ultima ediţie de Campionat European care l-a avut la start pe „Javi”, ţara sa a fost reprezentată în toate cele patru probe – masculin şi dansuri (câte două prezenţe), perechi şi feminin.

La Gala Laureaţilor de la Pyeongchang, Javier Hernandez îmbrăca la Gala Laureaţilor un costum galben-roşu de Superman. Drumul lui Javier, din suburbiile Madridului până la porecla de „SuperJavi” nu a fost însă simplu. „Este ca şi cum Messi s-ar fi născut în Indonezia„, încerca să explice Pedro Lamelas, un binecunoscut jurnalist de la Hielo Español, citat de El Pais. Spania avea, la vremea respectivă, 17 patinoare, multe dintre ele private. În ultimii şase ani, s-au construit alte 6.

La mantinelă, alături de sora sa

Publicaţia El Pais dezvăluia într-un amplu material că Javier Fernandez provine dintr-o familie aparţinând clasei mijlocii, de la periferia Madridului. Mama, Enriqueta, lucra la Poşta Spaniolă, iar tatăl, Antonio, era angajat ca mecanic, în armată. La început de relaţie, Enriqueta şi Antonio petreceau multe ore la patinoar, iar Javier era încă în cărucior când a fost dus prima dată…

 

Citeste continuarea pe: AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.